fbpx

Kaip sumažinama šešėlių įtaka saulės elektrinės efektyvumui?

Įsivaizduokite (o galbūt net esate tokioje situacijoje), kuomet norite įsirengti saulės elektrinę, tačiau nerimaujate dėl ant stogo krentančio šešėlio. Paties šešėlio, krentančio ant saulės modulių, bijoti neverta, nes šešėliai krenta tik ribotą laiko tarpą, dažniausiai ne pačiu produktyviausiu paros metu – ryte arba vakare – o būdų, kaip sumažinti šešėlių įtaką saulės elektrinei, tikrai yra.

Saulės elektrinė pasižymi tuo, jog saulės moduliai joje sujungti į nuoseklią liniją, yra tarpusavyje susiję ir vienas nuo kito priklausomi. Tai reiškia, jog jei šešėlis užstoja vieną modulį, krenta visos elektrinės produktyvumas. Dėl šios priežasties rangovo klaida neįvertinus šešėlių gali kainuoti tam tikrą kiekį prarastos elektros energijos.

Šešėlių įtaką pirmiausiai galima sumažinti koreguojant išdėstymą ir įrengimo specifiką, tačiau, jei to padaryti nėra galimybės, tvirtinami optimizatoriai, kurie mažina šešėlio įtaką saulės elektrinės produktyvumui, atskiriant modulius vieną nuo kito. Tokiu atveju silpniau veikia tik tie moduliai, ant kurių krenta šešėlis, tuo metu visa likusi saulės elektrinė veikia pilnu pajėgumu.

Žinoma, kiekvienas atvejis individualus ir reikalauja atskiro vertinimo. Kartais, net ir krentant šešėliui, jei tai labai ankstyvas rytas ar vėlyvas vakaras, kuomet saulės padėtis dangaus skliaute yra žema, optimizatoriai nebūtinai yra optimaliausias sprendimas, nes tokiu metu prarandami elektros kiekiai yra itin maži ir itin trumpą laiką, o į optimizatorius investuotos lėšos gali būti didesnės, nei kelių prarastų kilovatvalandžių per mėnesį vertė. Įprastai optimizatorių prireikia tuomet, kai modulis uždengiamas ilgesnį laiko tarpą, produktyvesniu paros metu.

Gali kilti klausimas – ar verta montuoti saulės modulį toje vietoje, kurioje krenta šešėlis, jei nebus išnaudotas visas modulio potencialas? Dažniausiai taip, nes saulės modulio su optimizatoriumi produktyvumas, esant laikinam šešėliavimui, įprastai dienos pabaigoje vistiek siekia 70-90% maksimalaus potencialo, tad ir bendram saulės elektrinės efektyvumui šešėliai kritinės įtakos neturi.

Pateikite jus dominančių prekių užklausą ir mes jumis susisieksime artimiausiu metu! Taip pat galite susisiekti telefonu +37064736621 arba el. paštu info@zaliasvatas.lt

Kodėl verta prekes įsigyti pas mus?

Žemos kainos garantija

Užtikriname vienas geriausių produktų kainų rinkoje!

Nemokama pagalba visais klausimais

Konsultuojame jums rūpimais klausimais prieš ir po įsigijimo!